Bloot wandelen

bloot-wandelen
Bloot wandelen, wellicht de meest eenvoudige activiteit om uit te voeren, na aan het strand liggen. Het Nederlandse vasteland biedt weinig gelegenheid tot ongestoord in je blootje een wandeling maken, zelfs rond een naturistencamping als flevonatuur houden de BOA’s van staatsbosbeheer toezicht.

Op verschillende waddeneilanden, zoals schiermonnikoog zijn wel lange stukken strand te vinden waar bloot lopen toegestaan is. Moet je wel van strand houden.

Mag het dan elders niet in Nederland? De wet is daar nogal vaag over, in feite is naakt recreatie op alle daarvoor geschikte plaatsen toegestaan. Wat geschikt is bepaalt trouwens de rechter en niet de politieagent of BOA die je bekeurt. In principe staat je dus niets in de weg om op een rustige dag in een wat afgelegen gebied bloot te gaan wandelen. Maar kans op gedonder is er wel mocht je iemand tegenkomen die aanstoot neemt.

Tips voor blootwandelen

  • Ga wandelen in rustige gebieden en/of op rustige tijden. Vertrek gekleed vanaf de parkeerplaats en als er merkt dat er geen andere mensen meer zijn kun je bloot.
  • Ga in een groep, alleen zeker als man roep je zeker verkeerde associaties op mocht je anderen ontmoeten.
  • Neem je kleren mee, voor slecht weer en voor als je toch problemen krijgt.
  • Blijf gewoon doen, niet paniekerig gaan aankleden als er iemand verschijnt. Gewoon ‘hallo’ en doorlopen. Als jij doet of blootlopen normaal is zullen anderen dat eerder ook zo zien. Weest wel bedacht op camera’s, voor je het weet sta je op facebook.
  • Wees bedacht op teken, brandnetels en dergelijke, en mocht je in het buitenland zijn informeer naar giftige planten.
  • Check de plaatselijke wet, zeker in het buitenland.
  • Neem zonnebrand en water mee.

In Duitsland is er de Harzer Naturistenstieg in de buurt van Wipra, hier kun je een ronde van circa 13 kilometer lopen.

Er bestaat ook een (duitstalig) boek over naakt wandelen

 

Ter inspiratie nog eentje voor de warmbloedigen: